Sensorische Informatie verwerking

Bij sensorische informatieverwerking wordt informatie uit de omgeving of het eigen lichaam opgenomen, geselecteerd en met elkaar verbonden zodat we op een goede manier kunnen reageren, zowel motorisch als gedragsmatig.
Deze informatie wordt opgenomen via onze zintuigen, die ons de hele dag door informeren en helpen doelgerichte en doelbewuste reacties te kunnen geven.

Sensorische Informatie

Wanneer de sensorische informatieverwerking niet op een goede manier verlopt, kan zich dit op allerlei manieren uiten. De manier waarop kan per persoon verschillen, maar het kan problemen in de dagelijkse situatie en het sociale verkeer tot gevolg hebben. Bij sommige kinderen kan dit alles leiden tot ontwikkelingsproblemen, leerproblemen en/of gedragsproblemen.

Zintuigelijke Informatie

De ontwikkeling van zintuigen begint al in de baarmoeder en zet zich na de geboorte voort. Naast de meer bekende zintuigen zoals ogen, oren , neus, mond en huid zijn er ook “verborgen” zintuigen die net zo belangrijk zijn;
Het gevoel vanuit het evenwichtsorgaan, onze spieren, gewrichten en de inwendige organen.
Alle binnengekomen zintuiglijke informatie komt samen in het brein, waar het wordt verwerkt. Het zenuwstelsel reageert hierop met een adequate reactie. Op deze manier weten we wat er met ons lichaam en in onze omgeving aan de hand is en kunnen we daar goed op reageren.

Prikkelverwerkingsprobleem

Bij zowel volwassenen als kinderen kan de ontwikkeling van dit proces van sensorische informatieverwerking minder vanzelfsprekend en soepel verlopen dan bij anderen. Zij nemen informatie uit de zintuigen sterker of zwakker waar dan leeftijdsgenoten of koppelen deze informatie minder goed aan andere informatie.

Kenmerken

Er zijn een aantal kenmerken die erop kunnen duiden dat iemand last heeft met het verwerken van prikkels.

  • problemen met aanraking
  • problemen met beweging en evenwicht
  • problemen met visuele informatie
  • problemen met auditieve informatie
  • problemen met smaak en geur

Wat is er aan te doen?

Kinderen met sensorische informatieverwerkingsproblemen kunnen worden aangemeld bij de kinderfysiotherapeut. Deze zal het kind observeren, onderzoeken en een behandelplan opstellen. Daarnaast zal er advies gegeven worden voor thuis, eventueel op school en de dagelijkse bezigheden.

Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen en vragen naar onze SI-therapeut: Rosina de Bruin.