Kinderfysiotherapeutisch draagconsulent

Een kinderfysiotherapeutisch draagconsulent geeft advies en ondersteuning aan ouders van jonge kinderen met vragen gericht op het dragen met behulp van draagdoeken of ergonomische draagsystemen.

Het dragen van jouw kindje in een doek of draagzak kan meerdere voordelen hebben. Zo kan het de hechting tussen ouder en kind bevorderen. Het dragen kan ervoor zorgen dat je kindje rustiger wordt en minder huilt. Ook is het gemakkelijker om de signalen van jouw baby goed te leren kennen en op te pikken wanneer jouw kindje zo dichtbij gedragen wordt. Doordat je kindje met jou meebeweegt, ervaart hij/zij bewegingen in het evenwichtsorgaan wat het lichaamsgevoel ten goede komt. Hiernaast heeft het dragen ook praktische voordelen. Zo heb jij als ouder even je handen vrij voor je andere zoon of dochter of om bijvoorbeeld even de was op te vouwen of de hond uit te laten.

Het dragen kan fijn zijn voor onrustige baby’s. Ook kindjes met reflux hebben baat bij het rechtop gedragen worden na een voeding en kindjes met darmkrampjes kunnen het gedragen worden ook als fijn ervaren, omdat bij pijn lichaamswarmte beter werkt dan een kruik.

Daarnaast kan het dragen ook in bijzondere situaties fijn zijn voor ouder en kind. Denk hierbij prematuur geboren baby’s, kinderen met  een syndroom zoals bijvoorbeeld het syndroom van Down, kinderen met een voorkeurshouding of met heupdysplasie.

Wat doet een Kinderfysiotherapeutisch draagconsulent?

De kinderfysiotherapeutisch draagconsulent geeft ouders informatie over de achtergronden van het dragen van baby’s en kinderen. Zo worden ouders bekend met de basisprincipes van ergonomisch dragen en krijgen zij informatie over veilig dragen.

Daarnaast gaat de consulent altijd samen met ouders op zoek naar de draagmethode die het beste bij de hulpvraag van ouders en kind past. Het kan voorkomen dat je samen met de consulent meerdere draagmethodes uitprobeert, voordat we de draagmethode vinden die het beste bij jullie past.

Ook kan een kinderfysiotherapeutisch draagconsulent u helpen bij het dragen bij medische indicaties zoals premature baby’s, baby’s met zuurstof of sonde voeding, baby’s met heupdysplasie of een lage spierspanning zoals bijvoorbeeld baby’s met het syndroom van Down.

Bij ons in de praktijk is Leonie opgeleid tot kinderfysiotherapeutisch draagconsulent en zij is aangesloten bij de VDC (de Vereniging van Draagconsulenten).

Voor welke draagtechnieken kunt u terecht bij onze kinderfysiotherapeutisch draagconsulent?

Knoopconsulten geweven draagdoek (buikdragen)

Instructie en afstellen draagzak

Knoopconsult elastische draagdoek

Knoopconsult Ringsling

Knoopconsulten bij specifieke hulpvragen en medische indicaties

Advies betreffende eigen fysieke klachten in combinatie met het dragen van je kind

Wat kost een consult bij een kinderfysiotherapeutsich draagconsulent?

Een consult kost 75 euro en duurt ongeveer 1,5 uur. Tijdens dat consult bespreken we uw vragen rondom het dragen, kijken we naar de mogelijkheden