Wat is fasciatherapie?

Fascia is een ander  woord voor de bindweefselvliezen die alle spieren, gewrichten, botten en organen omgeven en de vloeibare gel tussen deze vliezen. Het bindweefsel loopt als een spinnenweb door je hele lichaam. De bindweefselvliezen zorgen er voor dat alles met elkaar verbonden is en goed kan samenwerken. De gel tussen de vliezen zorgt ervoor dat bewegingen soepel verlopen en dat de vliezen zonder wrijving langs elkaar verglijden. In de fascia bevinden zich veel meer zenuwuiteinden  dan in spieren of botten. Pijn, stijfheid en balansproblemen worden meestal veroorzaakt door problemen in de fascia. Fasciatherapie is gericht op het verminderen van verklevingen van de fascia en de bindweefselvliezen weer wrijvingloos laten verglijden en de veerkracht in de fascia terugkrijgen waardoor pijnklachten, stijfheid en balansproblemen worden verholpen.

 

Wanneer is er fasciatherapie nodig?

Fasciatherapie is in principe geschikt voor alle aandoeningen van het bewegingsapparaat. Fascia speelt namelijk altijd een rol, omdat deze verbonden is met alle gewrichten en spieren in het lichaam. Wanneer je beweegt glijden de bindweefselvliezen over elkaar. Als dit glijden moeizaam gaat kunnen pijnklachten ontstaan. De fascia kan te strak zijn, zoals bijvoorbeeld een jas wel eens te strak kan zitten.

De meest voorkomende aandoeningen in het bewegingsapparaat zijn rug, schouder en nekklachten. Daarnaast kan fasciatherapie ook helpen bij kinderen met het syndroom van Tietze en wordt het ook ingezet bij ademhalingsproblemen.

 

Fasciatherapie bij het syndroom van Tietze:

Bij het syndroom van Tietze worden er vaak ontstekingsremmers voorgeschreven. De pijn op de borst wordt veroorzaakt door een irritatie van de overgang van het kraakbeen tussen het borstbeen en de ribben. Deze spanning komt doordat de spieren en het bindweefsel tussen de ribben stijf is geworden. Vaak wordt er ook gezien dat er triggerpoints te vinden zijn in de tussenribspieren. De klachten kunnen getriggerd worden door een periode van veel hoesten, stress of een verstoord adempatroon. Ook hyperventilatie kan een rol spelen. De fascia therapeut kan de verbindingen tussen de ribben weer soepel laten bewegen en de triggerpoints behandelen. Daarnaast zullen er tips/oefeningen gegeven worden om het ademhalingspatroon van uw kind weer te normaliseren.

 

Fasciatherapie bij rug-, schouder- en nekklachten:

Steeds vaker zien we kinderen in de praktijk met rug-, schouder- en nekklachten. Deze klachten kunnen ontstaan door een val, overbelasting door te zwaar tillen of het te lang in een verkeerde houding  bewegen of in een onnatuurlijke houding achter een computer of tablet zitten. De spieren kunnen hierdoor verslappen of juist verkrampen en er ontstaan verklevingen in de fascia. Dit kan er weer voor zorgen dat uw kind een andere houding aan gaat nemen of anders gaat bewegen. Dit kan voor pijnklachten zorgen of verkorting van spieren. Naast deze klachten kunnen ook andere symptomen ervaren worden zoals hoofdpijn, duizeligheid en tintelingen in benen/armen en handen.

 

Fasciatherapie bij het hypermobiliteitssyndroom / Ehlers-Danlos Syndroom

Kinderen die het hypermobiliteitssyndroom hebben, kunnen onder andere pijnklachten ontwikkelen van gewrichten en spieren. Ook kan er geregeld iets uit de kom schieten en kunnen ze vermoeidheidsklachten ervaren. De pijnklachten kunnen komen door verklevingen tussen de bindweefsellagen.  Daarnaast kunnen klachten verergeren als de fascia niet in goede conditie zijn. Het is belangrijk dat er genoeg veerkracht en stabiliteit is, zodat overbelasting en het uit de kom schieten zo veel mogelijk wordt geminimaliseerd.

Het lichamelijk onderzoek bij fasciatherapie:

De therapeut zal met een speciaal onderzoek het bewegen van het gehele lichaam beoordelen. De bindweefselvliezen zitten door het hele lichaam en staan allemaal met elkaar in verbinding. Het is daarom belangrijk om niet alleen naar de specifieke pijnplek te kijken, maar naar het hele lichaam. Soms kan het probleem zich op een andere plek bevinden dan waar de pijnklachten gevoeld worden.

Aan de hand van de uitkomsten van dit onderzoek zal er een behandelplan gemaakt worden die specifiek op de klachten van uw kind is aangepast.

Behandeling bij fasciatherapie:

Door middel van fasciatherapie zal er met specifieke (milde) behandeltechnieken voor worden gezorgd dat de myofasciale triggerpoints worden verminderd en verklevingen van de fascia worden zo veel mogelijk verholpen waardoor de bindweefsellagen weer wrijvingloos van elkaar kunnen bewegen.

Ook worden er oefeningen gegeven om de fascia te versterken, de stabiliteit te verbeteren en de veerkracht te vergroten. Daarnaast wordt er vaak gekeken naar de oorzaak van de klachten. Zo kan een oorzaak liggen in een verkeerde ademhaling. De fascia therapeut zal vervolgens oefeningen geven om het ademhalingspatroon van het kind te verbeteren.