Wat is faalangst?

Faalangst betekent letterlijk de angst om te falen.

Toch is het ook normaal dat je bij bepaalde moeilijke situaties lichamelijke spanning voelt. Dit zijn vaak situaties waarbij je een prestatie moet leveren en waarbij je ook nog eens wordt beoordeeld. Denk hierbij aan het houden van een spreekbeurt of het maken van een proefwerk. Daarbij voel je niet alleen spanning, maar krijg je ook vaak negatieve gedachten en angst om niet te voldoen aan de verwachtingen. Zo is er ook de angst die je kan hebben bij sociale taken, denk hierbij aan spreken in het openbaar, het aanspreken van dat meisje wat je zo leuk vindt, vrienden maken, of het uitspreken van je mening.  Op het moment dat die angst en spanning je lichaam en je gedachten overnemen, waardoor je niet meer kan functioneren, spreken we van faalangst.

Faalangstige kinderen kijken vaak door kritische ogen van anderen naar zichzelf.

Hoe herken je faalangst?

Van faalangst kan een kind echt uit balans raken. Daarom is het goed om er zo snel mogelijk bij te zijn. Lang niet alle kinderen uiten hun faalangst op dezelfde manier. Sommige faalangstige kinderen stellen zich heel afhankelijk op: iedere hulp van buitenaf is welkom.  Ook kunnen deze kinderen erg in zichzelf gekeerd zijn: ze geven zich moeilijk bloot en durven niet spontaan hun mening te geven.

Het omgekeerde gebeurt ook: als je heel druk en brutaal reageert, overstem je je gevoelens van angst. De logische reactie van volwassenen is dan om zo’n kind  aan te spreken op zijn brutaliteit. Dat helpt natuurlijk niet, want dit kan weer een bevestiging zijn voor het kind dat hij niet voldoet aan de verwachtingen.

Wat ook kan voorkomen, is dat faalangstige kinderen zich clownesk gaan gedragen: met een dergelijke houding laat je je ware gezicht niet zien.

Wat zijn de lichamelijke symptomen van faalangst?

  • Buik-/maagpijn                                 
  • Hoofdpijn/misselijk
  • Transpireren
  • Hyperventilatie
  • Slecht slapen
  • Huilen/woede aanvallen

Faalangsttraining.

Tijdens de training  willen we uw kind door middel van spel, opdrachten en ontspanningsoefeningen in zijn/ haar eigen kracht zetten, zodat hij/zij na het behalen van de cursus steviger in de schoenen staan.

Onze opzet is om de kinderen zowel individueel als in tweetallen met elkaar te laten werken. Heeft een kind een 1 op 1 setting nodig dan zal 1 van de trainers hier gelijk op in springen en tijd nemen om samen aan de slag te gaan. Hierna zullen zij zich weer bij de groep aansluiten.

Wij werken volgens een stappenplan en zullen de kinderen elke week een thuisopdracht meegeven. Dit alles komt in een werkmap zodat u thuis met uw kind aan het werk kunt. Voorafgaand aan elke training bespreken we samen met de kinderen hoe de opdrachten zijn gegaan.

Na elke training zullen we u even een kort mailtje sturen met informatie over wat we gedaan hebben en wat we van u en uw kind verwachten. Het is belangrijk om samen met uw kind aan de slag te gaan, de tijd te nemen voor de opdrachten en eventuele vragen/gesprekken hierover te voeren.

De training zal bestaan uit 6 bijeenkomsten van 90 minuten. De eerste les is samen met de ouders. Hierin vertellen wij wat faalangst precies is en welke vormen er zijn. Wat wij van u verwachten en wat wij gaan oefenen met de kinderen.

De groepjes blijven klein. Er zal plek zijn voor max. 6 kinderen in de leeftijd van 7 tot 12 jaar.

Na 5 bijeenkomsten met de kinderen, slaan we minimaal 1 week over om de kinderen wat langer de tijd te geven om hun geleerde tools in gebruik te nemen. Bij de laatste training wordt er geëvalueerd en onderlinge ervaringen en tips worden gedeeld.  

Data en prijzen

De training zal gegeven worden op donderdagmiddag en zal ongeveer 90 minuten duren.

Les data:

Vanwege Covid-19 zijn er op dit moment geen trainingen. Wij hopen in Maart opnieuw te kunnen starten.

Er is plek voor maximaal 6 kinderen. Mocht de 1e training vol zitten, kunt u zich aanmelden voor de volgende training. Deze wordt op een later tijdstip ingepland.

De kosten bedragen €275 per training. De training bestaat uit 6 lessen, inclusief werkmap, pauzedrankje/gezonde snack. Mocht het voorkomen dat uw kind niet bij een les aanwezig kan zijn, wilt u dit dan zo snel mogelijk aan ons doorgeven.

De trainingen worden gegeven door:

Astrid Meijer – First Step Kinderfysiotherapie

Claudia de Vos – Teach Me Kindercoachpraktijk